greece united kindom

ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ & ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ "Bio-Ήλις"

 • P5
 • P4
 • P13
 • P8
 • P26
 • P1
 • P16
 • P2
 • P12
 • P7
 • P18

ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ & ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ "Bio-Ήλις"


Την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 η τελική ημερίδα της Πράξης που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “Bio-Ήλις” διοργανώθηκε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας. Η ημερίδα που είχε τίτλο «Βιολογική Γεωργία: ευκαιρία για την καταπολέμηση της ανεργίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» διοργανώθηκε αφενός για να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό τα πεπραγμένα της “Bio-Ήλις” στα σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας της και αφετέρου για να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με θέματα που ενδιαφέρουν όχι μόνο τους ωφελούμενους της Πράξης αλλά κι όσους ασχολούνται γενικότερα με την παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση αγροτικών ή/και βιολογικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό χωρίστηκε σε τέσσερις (4) θεματικές ενότητες υπό τον συντονισμό της κ. Σωτηροπούλου Κατερίνας.
Έτσι, η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς της κ. Σωτηροπούλου Κατερίνας, Διαχειριστρια της Α.Σ. “Bio-Ήλις”, του κ. Ντακούλια Ιωάννη, εκπροσώπου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ήλιδας, του κ. Τζουλέκη Σπύρου, Αντιδήμαρχος Ήλιδας, ενώ ανεγνώσθη χαιρετισμός του Βουλευτή Σύριζα Ν. Ηλείας κ. Γεράσιμου Μπαλαούρα.
Ακολούθησε η παρουσίαση της Πράξης από την κ. Βεργοπούλου Παρασκευή, Υπεύθυνη της Πράξης, ενώ, στη συνέχεια, ο κ. Αγγελίδης Ιωάννης, εκπρόσωπος της Ι. Αγγελίδης & ΣΙΑ ΕΕ, παρουσίασε τη «Μελέτη αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης και των αναπτυξιακών προοπτικών στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας και επιχειρηματικότητας, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ήλιδας» που εκπονήθηκε τον Οκτώβριο 2013 και αποτέλεσε τη βάση για την προετοιμασία των λοιπών δράσεων της Α.Σ. “Bio-Ήλις” προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ωφελουμένων και της τοπικής κοινωνίας.
Ακολούθως, έγινε παρουσίαση των προϊόντων και αποτελεσμάτων της Πράξης από την κ. Ροζή Αντρίκα, εκπρόσωπο της Ολυμπιακής Εκπαιδευτικής, και τον κ. Γεράνιο Ιωάννη, εκπρόσωπο της ΕΠ.ΕΤ.ΑΝ.ΗΛ.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η θεματική ενότητα «Τοπική παραγωγή και τυποποίηση βιολογικών προϊόντων - Καινοτόμες πρωτοβουλίες», η κ. Λίτσα Λιόπα - Τσακαλίδη, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (παράρτημα Αμαλιάδας), ανέφερε στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας καθώς και συστήματα ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων. Στη συνέχεια, η κ. Ειρήνη Καραναστάση, Επικ. Καθηγήτρια, Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (παράρτημα Αμαλιάδας) παρουσίασε τα Βιολογικά Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, ενώ η ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση από τον κ. Δημήτρη Αδαμόπουλο της πρότυπης εταιρείας τυποποίησης και εμπορίας βιολογικού ελαιολάδου “Ι.ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.”.
Η τρίτη θεματική ενότητα είχε τίτλο «Μάρκετινγκ ‐ Δικτύωση και βιολογικό προϊόν». Σε αυτή, ο κ. Martin McDarren παρουσίασε σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ και προώθησης βιολογικών προϊόντων, ο κ. Βασιλόπουλος Θεόδωρος, Πρ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας και περιχώρων «ΒΙΟΗΛΙΣ», παρουσίασε τη συμβολή της δικτύωσης στην προώθηση του βιολογικού προϊόντος, ενώ ο κ. Πετρόπουλος Δημήτρης, Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα πως θα πρέπει να αναπτυχθεί ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Τέλος, ο κ. Κουτσοδήμος Νικόλαος παρουσίασε ως καλή πρακτική την Αγροπεριβαλλοντική Ομάδα παραγωγών βιολογικών προϊόντων “BIO NET WEST HELLAS”, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος.
Η τέταρτη και τελευταία θεματική ενότητα είχε τίτλο «Η πρόκληση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» και είχε ως σκοπό να παρουσιαστεί η Κοινωνική Οικονομία, ένας τομέας της οικονομίας που αναπτύσσεται στη χώρα τα τελευταία κυρίως χρόνια. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μανιάτης Μιχάλης αναφέρθηκε στην κοινωνική οικονομία και στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα. Τέλος, η κ. Κανελλοπούλου Φωτεινή, ωφελούμενη, παρουσίασε την υπό-σύσταση Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΗΛΙΔΑ» στην οποία συμμετέχει η ίδιος καθώς και άλλοι ωφελούμενη της “Bio-Ήλις” και ενεργοί πολίτες της Αμαλιάδας.

Μετά το πέρας της ημερίδας, στον ίδιο χώρο, ακολούθησε το φεστιβάλ βιολογικής γεωργίας “Bio-Ήλις”.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν ωφελούμενοι – παραγωγοί βιολογικών προϊόντων καθώς και βιοκαλλιεργητές της περιοχής, όπως επίσης και η υπό-σύσταση Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΉΛΙΔΑ» στην οποία συμμετέχουν ωφελούμενοι της Πράξης. Οι επισκέπτες είχαν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τόσο την βιολογική γεωργία όσο και τα βιολογικά προϊόντα της περιοχής αλλά και να ενημερωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς σχετικά με τα προτερήματα των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών καθώς και για τον τρόπο καλλιέργειάς τους.
Παράλληλα, οργανώθηκε μια ανοικτή συζήτηση ή «ανοικτό workshop» όπου, αφού έγινε αναφορά σε θέματα που αφορούσαν τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τους ανέργους, προκλήθηκε συζήτηση προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα, απορίες και προβληματισμοί των συμμετεχόντων.
Συγκεκριμένα, η κ. Κανελλοπούλου Βασιλική, Σύμβουλος Απασχόλησης των Εξειδικευμένων Κέντρων Προώθησης στην Απασχόληση (ΕΚΠΑ) του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) αναφέρθηκε στην «Ενίσχυση Δεξιοτήτων Νέων σε θέσεις απασχόλησης βιώσιμης ανάπτυξης - Ευρωπαϊκή Εμπειρία». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους κυρίως οι άνεργοι νέοι μπορούν να εκμεταλλευτούν ευρωπαϊκά και όχι μόνο προγράμματα με τα οποία θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.
Το φεστιβάλ έκλεισε με τη βράβευση επιχειρήσεων του Δήμου Ήλιδας στις εξής κατηγορίες:

 • Αριστεία στην Παραγωγή Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας
 • Νεανική Επιχειρηματικότητα στον Αγροτικό Τομέα

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο Κτήμα Φούγκα που παράγει βιολογικό ελαιόλαδο, μελί και λοιπά μελισσοκομικά προϊόντα, και το δεύτερο στον Αναγνωστόπουλο Δημήτρη, παραγωγό βιολογικού σουσαμιού.

Κατεβάστε:

NEWS FEEDS

Εγγραφείτε τώρα!

rss2 buttons 03

ΑΦΙΣΑ ΠΡΑΞΗΣ

 ΒΙΟΗΛΙΣ1

eu1 eu3  εθ5 ESPA

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Our website is protected by DMC Firewall!